Minimalismi keittiökalusteet

30.01.2018

Sellainen »muuttovaunu« olisi varmaan monelle meikäläisellekin emännälle suureksi kevennykseksi, se kun kovasti vähentäisi »jalkajuonia«. Tästä muistuu mieleen se liikkuva kuivausteline, joka näkyy lieden takaa kuvasta sivulla 401. Ollapa sellainen ja sitä varten varattu paikka meikäläisissäkin keittiökalusteissa! Spolénin keittiökalusteet oli samaa tarkoitusta varten erityinen pieni keittiökaappi, josta puolet näkyy silityspöydän yläpuolella kuvasta sivulla 514. Tässä keittiökaapissa oli sekä pohja että katto rakoja täynnä, niin että ilmavirta saattoi vapaasti käydä lävitse ja kuivata rievut ja harjat ja muut sinne ripustetut esineet, joita ei siten tarvitse pitää esillä keittiökalusteita rumentamassa.

Spolénin keittiökalusteiden erikoisuuksia on vieläkin samasta kuvasta näkyvä avoimena oleva keittiökaappi, jossa pidetään kaikenlaisia puhdistusaineita, pesupulveria, »sampoa«, j.n. e. Kaikissakin keittiökalusteet on sopivissa paikoissa joku pieni »litteä» kaappi tällaisia tarvikkeita varten. Mutta
Amerikkalaiskeittiökalusteet kaasuhellan vieressä näkyy tässä kolmikerroksinen, koukuilla ja irrallisilla »tarjottimilla» varustettu pyörävaunu. Keskellä jääkaappi seinineen ja lasihyllyineen, sen yllä säilykekaappi. Oikealla astiainpesupöydän alla rautaverkkohyllyinen peruna- ja juurikasvikaappi.

Kaunis

Spolénin keittiökalusteet oli »koira haudattuna« tähän kaappiin. Sen ovesta saattoi näet irrottaapuisen silityspöydän alas laskeutuvine aikoineen, niin kuin kuvastakin näkyy. Onhan tärkeätä, että tällä tavoin voi saada lisää työalaa tähän pieneen keittiökalusteita, ja kun pöytää voi siirrellä oven saranoiden varassa edes takaisin, niin silittäjä pääsee aina »alta pois« olematta muiden tiellä. Hyvä on myös erinäisiä tarkoituksia varten olemassa puinenkin työpöytä, kun kaikki muut työpöydät ovat marmoria, paitsi leipoma pöytä, joka sekin vedetään salasta esille, mutta se ei näy meidän kuvastamme. Tässä keittiökalusteissa on koko se seinä, joka erottaa n. s. tarjoiluhuoneesta ja jonka etuosan muodostaa juuri äsken kuvattu silityspöytäkaappi, pantu kokoon pelkistä säilytyspaikoista. Alkovin puolella on vaatekaappi (ja sen ovessa ennen mainittu komea peili) sekä alhaalla muutamia piirongin laatikoita. Tarjoiluhuoneen puolella, joka näkyy hyvästi kuvasta vasemmalta kädeltä, on ylempänä erityinen lasikaappi ja alempana vielä toinen keittiökaappi. 

Puiset keittiökalusteet

Vielä on Spolénin keittiökalusteet huomattava lieden yläpuolella oleva lasilevyinen katos, joka näkyy sirulla 400 olevasta kuvasta. Se on vanha hellan »kuuppa« uudessa muodossa jälleen henkiin heränneenä. On huomattu, että uusissakin keittiökalusteissa tarvitaan höyryn keräämistä varten tällainen laitos, josta saa kosteuden ja rasvan y. m. helposti pyyhityksi pois, niin ettei se leviä ympäri keittiökalusteita liaten seiniä ja kattoja. Se on vain perin paljon helpompi pitää puhtaana kuin vanha peltinen suuri katos matkakorit, petrolikannut, leivinpöydät y. m. tavarat. » Onneksi « toimittaa sentään halkolaatikko siivouskaapin virkaa, niin että halkojen joukossa eikä ruokakaapissa pidetään harjat, rievut y. m. s. tavarat. Tämän keittiökalusteiden »erikoisuuksia» on vielä niin pieni astiainpesupöydän keittiökaappi, että »laskiämpäri« ei sovi siihen sisään, vaan komeilee itse huoneen nurkassa, niin kuin näkyy kuvasta sivulla 402 elokuun numerossa.

Keittiökaapit

Kaiken kaikkiaan oli siis messuilla näytteillä olleissa keittiökalusteissa erinomaisen paljon huomattavaa ja mieleen pantavaa. Monet niistä parannuksista, joita oli saatu aikaan, olivat niin yksinkertaisia ja luontevia, ettei niitä ole vaikea kenenkään toteuttaa kodeissaan, silloin kuin uutta rakennetaan tai vanhaa korjataan. Pääasia on vain, että ajoissa »hoksataan», mitä on tehtävä. Yksityisseikat voi kukin omalla pohjallaan keksiä itsekin - ei ole suinkaan pakko mennä »merta edemmäs kalaan« noudattamalla sokeasti ruotsalaisten esimerkkiä.

Valmis

Ruotsalaiset ovat ennen meitä ymmärtäneet tällaisten pikkuseikkojen arvon. Ja se tavaton mielenkiinto, minkä uudet keittiökalusteet ovat meidän yleisömme keskuudessa herättäneet, samoin kuin omanmaalaisen keittiöspesialistin ilmestyminen messunäyttelyyn, antavat aihetta toivoa, että meilläkin ruvetaan vähitellen katsomaan näitä asioita sen arvoisiksi, että rakennusmiehet ottavat ne vakavan huomion alaisiksi. Siten muuttuvat mallikeittiökalusteet ja muut tarkoituksenmukaiset asunnon varustukset joskus todellisuudeksi, niin ettei meidän tarvitse vain käydä niitä näyttelyissä katsomassa - tuntien sen jälkeen yhä pahemmiksi ne puutteellisuudet, joiden keskellä nyt saamme elää.

Puu

Vanhanaikaisen keittiökalusteiden puutteellisuudet tuntee jokainen vanhastaan. Säiliöitä on kaiken kaikkiaan kaksi, niissäkin hyllyjä harvassa ja ilmanvaihtoa ei lainkaan. Ahtauden vuoksi on ruokasäiliöön sullottava kaikkea muutakin aina öljykannuja ja matkakoreja myöten.