Puinen keittiöt 50-luvun tyyliin

01.02.2018

Keittiökalusteet

Lähelle liettä tai valmistuspöytää asetamme kernaasti varastomme valkeita tai värillisiä kiiltäviä posliinisia maustepurnukoita, joka tekee keittiökalusteiden peräti houkuttelevan näköiseksi ja luo esim. saksalaisiin työväen siirtolakoteihin miellyttävän »keittiöhienouden« leiman.
Kaapeista, jotka rakennetaan kiintonaisiksi, tulee yksi muodostaa »senkkikaapiksi«, s. o. siinä tulee olla avoin tila matalamman yläosan ja syvemmän alaosan välillä. Tämän välikomeron tulee olla tarpeeksi korkea, niin että sitä voidaan käyttää esim. leipoma pöytänä. Tällöin käytetään leivinlautana sitä reunoilla varustettua levyä, joka tavallisesti on komeron alla olevassa kaapissa kumolleen käännetyn laatikon muotoisena. Jos kaappi järjestetään täten, on ikkunan edessä oleva valmis. 

Vanhanajan keittiökalusteet-AJ

2. Kaappi silitettäviä vaatteita varten. 3. Pienapenkki. 4. Kuivaushylly, jonka voi laskea alas silityspöydäksi . 5. Pesuteline tai -kaappi. 6. Viemärijohto ja vesihana. 7. Pesuallas. 8. Pöytä ja hylly. 9. Vedenkuumennuskaniini jonka uunissa poltetaan rikat. 10. Silityskameeni. n. Kylpyamme. 12. /Tuoli. 13. Tomutusparvekkeelle vievä lasiovi. 14. Siivousvälineiden säiliö.
Otuspöytä aina vapaana omaan tarkoitukseensa käytettäväksi. Jäteämpäriä ei pidä asettaa tiivis-ovisen ja kynnyksellisen keittiökaapin suojiin. Keittiökaapinovien ja keittiökalusteiden seinien tulee ilmanvaihdon vuoksi olla, ja keittiökaapin pohjassa, jonka kernaimmin tulee olla vähän huoneen lattiaa ylempänä, ei saa olla mitään kynnystä estämässä siistimistyötä. Kun näin olemme viipyneet muutamissa keittiökalusteista yksityiskohdissa, voimme siirtyä puhdistushuoneeseen tutkimaan sen sisustamista. Jos huonetta samalla käytetään kylpyhuoneena, tarvitaan siellä' kaikki tarvevälineet molempia tarkoituksia varten. Näemme kylpyammeen, jolla on koko huoneelle yhteinen lattialaskujohto, sekä pesutelineen tai pesukaapin, näemme pienen uunin, jossa rikat poltetaan ja silitysluodit kuumennetaan, rakennettuna.
Yksinäinen puutalo huvilaseudulla. Keittiön ja eteisen välillä. Kylpyhuone yläkerrassa.

Näemme kylpyammeen, jolla on koko keittiökalusteiden huoneelle yhteinen lattialaskujohto, sekä pesutelineen tai pesukaapin, näemme pienen uunin, jossa rikat poltetaan ja silitysluodit kuumennetaan, rakennettuna vedenkuumennussäiliön yhteyteen. Tällainen säiliö on tietenkin välttämätön, jollei talossa ole lämpöjohtoa tai keittiökalusteissa vedenlämmityslaitetta. Edelleen on täällä posliininen pesuallas, jossa pestään pikkupyykki, lattiarievut huuhdellaan ja sangot puhdistetaan. Samoin on lasku johto likavesiä varten, puulaatikko, seinäkaappi, jossa pidetään silitysvaatteet y. m., seinällä laskulevy pienahyllyineen vaatteiden kuivatusta varten. Sama hylly sopii silitystä varten laskea alas pöydäksi. Vielä on huoneessa pienapenkki, ja kenties tikapuutkin täällä saavat olinpaikkansa. 

Erityisessä puhdistushuoneen viereisessä säiliössä pidetään harjat, ämpärit, tomupyyhkeet ja rievut, joita siistiessä käyte tämän, sekä kenkien puhdistusvehkeet. Jos rakennetaan erityinen kylpyhuone ja puhdistushuone sijoitetaan keittiökalusteet ja eteisen likelle, niin että siellä voidaan kuivata märät vaatteet, puhdistaa kengät ja kalossit ja huuhdella rievut ja pyyhkeet, on päästy vielä pitemmälle tarkoituksenmukaisuutta ja hauskuutta kohti. Itsestään on selvää, että puhdistushuoneen seinät ja lattia käsitellään samoin kuin kylpyhuoneen, t. s. tehdään vedenpitäviksi ja pestäviksi.' Kunnollinen seinäräppänä vesihöyryjen pois johtamiseksi tarvitaan myöskin, se on yhtä välttämätön kuin lattian lasku johto. Yllä kuvatun tapainen huone, jonka tarkoituksena on poistaa puhdistustyöt keittiökalusteista, tulee välttämättömäksi sivistyneelle perheelle. Ja pienemmänkin kokoisena, vaikkapa vain isohkona säiliönä, jossa on pesuallas ja lasku johto sekä hyllyjä ja komeroita puhdistusvälineitä varten, se tekee meille mahdolliseksi muodostaa keittiökalusteista siksi minkä sen on oltava: tarkoituksenmukainen, terveydellinen ruoanvalmistushuone. Keittiönkaappi välikomeroineen. Alla leivinlevy, joka leipomisen väliajoiksi pistetään laatikon tavoin alakaappiin.
Vaatteiden kuivaushylly seinälevyineen. Hylly voidaan laskea alas, jolloin seinälevystä tulee mainio silityspöytä.