Keittiöön käytetyt pintamateriaalit:

31.01.2018

Messujen keittiökalusteiden säiliöitä ja muita erikoisuuksia.


Elokuun numerossa kerrottiin niistä yleisistä periaatteista, joita messuilla näytteillä olleiden keittiökalusteiden järjestämisessä ja sisustamisessa oli noudatettu. Täydennykseksi esitetään seuraavassa vielä eräitä yksityiskohtia, jotka ovat omansa erikoista huomiota herättämään.
Ensi sijassa tulevat silloin kysymykseen säilytyspaikat, jotka kaikissa mallikeittiökalusteissa niin suomalaisissa kuin ruotsalaisissa ja amerikkalaisessa olivat suurella huolella sommitellut. 

Erilainen 

Ruotsalaisten keittiökalusteiden »lempiajatuksia« on se, että keittiökaapeissa ja komeroissa on hyllyt laitettava eri korkuisiksi ja levyisiksi, niin että eri suuruisille tavaroille saadaan paremmin sijaa. Käytännössä tämä merkitsee useimmiten sitä, että tavallisten hyllyjen väliin on lyöty kapea hylly, johon sopii kuppeja, pieniä lautasia, patakaapissa matalat pannut j. n. e., niin kuin paraten näkyy elokuun numeron sivulla 401 olevista kuvista. Tavallisten kaappien päällä on erityiset yläosastot niin kuin meilläkin jo useasti sellaisia tavaroita varten, joita harvemmin tarvitaan. Ovien sisäpuolelle kiinnitetään mahdollisuutta myöten tavaroita, jotta ne olisivat helposti löydettävissä. 

tammi keittiökalusteet
tammi keittiökalusteet


Keittiökalusteet säilytyspaikkain miellyttävimpiä uutuuksia on erityinen siivouskaappi, johon saa panna ämpärit, harjat, rikkalapiot ja ne monen monet pyyhkeet ja muut vehkeet, mitä siivotessa tarvitaan. Näissä siivouskaapeissa on hyllyt järjestetty myös nimenomaan pitäen silmällä ämpärien ja pitkävartistenkin harjain sopimista paikoilleen. Lidingön keittiökalusteissa oli siivouskaappi sijoitettu astiakaapin rinnalle, amerikkalaisessa keittiökalusteista oven suuhun, Spolénin keittiössä ja Kiljanderin suomalaisissa keittiöissä taas porstuaan, mikä tuntuu kaikkein miellyttävimmältä.

Spolénin keittiökalusteita, jossa tilanahtaus oli pakottanut erityiseen kekseliäisyyteen, oli ruokasäiliö, joka näkyy »Kotilieden« sivulta 400, oikein »ovelasti« järjestetty. Jottei työpöytä olisi tullut liian pieneksi, oli sitä jatkettu ruokasäiliön ohitse hellasta ikkunaan asti ja ruokasäiliö sen vuoksi jaettu kahtia, niin että siinä oli erikseen yläkaappi. jonka ovi on kuvassa auki, ja alakaappi, jossa voi
Amerikkalaiskeittiön erikoispiirteitä. Vasemmalla pyykinpesualtaat viikkopesua varten, keskellä silityskaappi, jonka alaosassa on laskujohto, ja oikealla osasto puhdistusaineita varten, sitten siivouskaappi harjoineen, oikeassa reunassa kaasuhellan uunit. 

Saarni keittiökalusteet

 Säilyttää perunoita y. m. s. ja johon pääsi avaamalla työpöydässä olevan oven. Jotta yläkaapin hyllyiltä perempääkin ylettyisi ottamaan niille pantuja vateja ja kulhoja ja muita tavaroita, olivat hyllyt liikkuvia, niin että niitä saattoi vetää hyvän joukon oviaukosta eteenpäin. Tietysti tällaiset liikkuvat hyllyt ja niiden alukset täytyy aina tehdä hyvin täsmällisesti, etteivät rupea käytännössä. 

Kylmän kaapin ihanne kesäaikaan on amerikkalaisen emännän jääkaappi, joka näkyy tämän sivun kuvasta. Emännän ei itsensä tarvitse muuta kuin pitää kaappinsa hienot lasihyllyt ja seinät puhtaina. Jääsäiliö on seinän ulkopuolella porraskäytävässä, ja jääliikkeen ajuri täyttää sen ilman muuta joka päivä uusilla jäillä emännän tarvitsematta huolehtia edes oven avaamisesta. Sulanut vesi taas valuu suoraan vesijohtoon, niin ettei tarvitse sitäkään tyhjennellä, niin kuin meikäläisistä keittiökalusteista jääkaapeista, joista se muuten vuotaa lattialle.
Amerikkalaisesta keittiökalusteita on vielä mainittava silityskaapin joka on mainio asia sekin vieressä olevat vaatteidenpesualtaat vesijohtoineen ja omine valolaitteineen. Amerikassahan useimmiten pestään vaatteet viikoittain kotona. Ja vielä täytyy
huomauttaa eräästä amerikkalaisen keittiökalusteiden erikoisuudesta, vaikkei sekään kuulu säilytyspaikkoihin, niin. pyörillä liikkuvasta tarjoilupöydän tapaisesta laitoksesta (katso kuvaa!), jolle emäntä latoo esim. kaikki keittäessä tarvitsemansa tavarat kaapista ja siirtää ne sitten näppärästi hellan viereen.